Home » Strani filmovi » Filmovi u kojima su psi glavni glumci

Filmovi u kojima su psi glavni glumci

pas-beli-kamionet

Ko ne voli dobar film o psima? Da li znate priče o četvoronožnim glumcima koji su glumili u nekim od najpoznatijih filmova? Zapleti i žanrovi mogu se razlikovati, ali filmovi koji uključuju dobre osobine pasa i veze između psa i njegovog vlasnika sigurno će vas nasmejati i dotaći vaše srce.

U istoriji kinematografije snimljeno je na desetine filmova čiji su glavni glumci psi. Evo priče o psima glumcima koji su ostavili dubok trag u filmskoj industriji i zahvaljujući svojim ulogama postali neki od najpoznatijih pasa na planeti!

Toto (The Wonderful Wizard of Oz, 1939)

Ako niste gledali film, sigurno ste bar čuli za junake Doroti, Strašilo, Plašljivi Lav i Limeni Drvoseča? Doroti Gejl i njen pas Toto upustiće se u avanturu kada ih tornado spusti u zemlju Oz. Toto, verna mala saputnica heroine Doroti Gejl, zapravo je bila ženka kern terijera po imenu Teri. U vreme snimanja filma, Teriju je isplaćivana suma od 125 dolara nedeljno, što je bila astronomska suma u ono vreme.

U stvari, to je bilo više novca nego što je zarađivala većina glumaca tih godina. Iako joj je ovo bila najupečatljivija uloga, nije i jedina. Teri je nastavila da glumi u još 13 igranih filmova. Zahvaljujući svojoj popularnosti u Kanzasu, kern terijer je proglašen zvaničnom rasom ove države. Teri je umrla šest godina nakon snimanja legendarnog filma, 1945. godine.

Rin Tin Tin (Avanture Rin Tin Tina, 1954-1959)

Rin Tin Tin je bilo ime koje je dobio pas rase nemački ovčar, inače glavni protagonista filmova, serija i stripova za decu u kojima se prate avanture ovog psa.

Priča o slavnom psu zaista je dirljiva. Godine 1918. u ruševinama Prvog svetskog rata spašen je od strane američkog vazduhoplovca Li Dankana iz jedne francuske odgajivačnice. Njih dvojica su postali nerazdvojni prijatelji, a ostalo je istorija!

Pas je naučio da izvodi i najzahtevnije trikove, a na jednoj izložbi pasa njegove veštine primetio je filmski producent Charles Jones, koji je Dankanu platio da snima Rintija.

Rin Tin Tin, nadimak Rinti, bio je nemački ovčar koji se publici predstavio u seriji filmova Adventures of Rin Tin Tin počev od 1923. godine. Godine 1929. novinovan je za Oskara i dobio je najveći broj glasova, ali je odlučeno da pobednik mora da bude ljudsko biće. Jedan od najpoznatijih pasa na svetu umro je 1932. godine u Dankanovom domu u Los Angelesu. Upravo zahvaljujući Rintiju, nemački ovčar je dobio epitet inteligentne i jako pouzdane rase pasa, i to priznanje nosi do današnjih dana.

Lesi (Lassie, 1943)

Lesi se vraća kući je film iz 1943. godine koji je bio neverovatno uspešan i ovaj pas je postao toliko poznat da je u kolektivnoj mašti ljudi često ova pasmina nazivana Lesi. Pas koji je glumio Lesi zvao se Pal, rođen 1940. godine u Kaliforniji, pošto je imao naviku da uvek laje i juri automobile, njegov vlasnik je odlučio da ga odvede kod trenera, koji je odmah uvideo njegove kvalitete i odlučio da ovaj pas ode na nekoliko audicija za film. Tako je Pal angažovan da igra ulogu Lesija!

Verovatno najpoznatiji pseći lik svih vremena, Lesi je bila ženka škotskog ovčara i pojavila se u nizu kratkih priča, TV emisija i filmova, od kojih je najpoznatiji bio film “Lesi se vraća kući” u kojem je glumila Elizabet Tejlor. Lesi je predstavljala hrabrost, čast i nepokolebljivu odanost i nesebično se dovela u opasne situacije da spasi svoje ljudske prijatelje. Uprkos činjenici da je Lesi ženski lik, većinu vremena je igraju mužjak rase škotski ovačar. Razlog? Mužjaci pasa ove rase imaju deblje i estetski lepše dlake.

Betoven (Beethoven, 1992)

Početkom 1990-ih, bioskopska platna osvojio je najslađi pas bernardinac u istoriji, Betoven! Pas koji je igrao ulogu Betovena zvao se Kris i živeo je sa gospodinom Karlom Levisom Millerom, poznatim trenerom pasa.

Ovaj pseći junak bio je balav, ali simpatičan! Postao je glavni junak porodične komedije. Uspeo je da svoju porodicu uvuče u mnoge nestašluke, a vas će nasmejati do suza.

Badi – pas košarkaš (Air Bud, 1997)

Ovo je priča o dvanaestogodišnjem dečaku Džošu koji se nakon očeve smrti sa porodicom seli u novi grad. Kada se našao u novom gradu bez prijatelja i previše stidljiv da bi se oprobao u školskom košarkaškom timu upoznaje Badija, odbeglog zlatnog retrivera. Ali njegov nov prijatelj Badi nije tipičan pas. On može da šutira košarkaške lopte pravo u mrežu.

Džoš i Badi na kraju čine školski košarkaški tim, a izvanredni talenti psa podstiču medijsku pomamu, onu koja privlači i Badijevog pohlepnog bivšeg vlasnika, koji želi da unovči Badijevu popularnost.

Na kraju Džoš je uspeo da se izbori za svoje mesto u košarkaškom timu, a Badi postaje njegov zaštitni znak. Ovaj film je osvojio srca publike 1997. godine, ali nažalost rak je česta bolest kod pasa od koje je Badi preminuo već naredne 1998. godine.

Hačiko  (Hachi: A Dog’s Tale, 2009)

Ovaj pas oličava tipičnu odanost rase psa akita, toliko da je postao simbol Japana.

Ovaj film najbolje oslikava jaku vezu između psa i čoveka. Film je zasnovan na istinitoj priči i govori o profesoru sa Univerziteta u Tokiju i njegovom psu koji je svaki dan pratio svog vlasnika na stanicu i čekao da se vrati sa posla. Ipak, jednog dana profesor se nije vratio kući, jer je doživeo izliv krvi u mozak i umro je. Hačiko je, nakon smrti svog vlasnika 1925. godine, nastavio još punih devet godina da ga čeka na izlazu iz metroa u nadi da će se njegov vlasnik vratiti. Čekao ga je sve do svoje smrti.

Na stanici se danas nalazi spomenik ovom psu, a njegova priča je takođe postala film 2009. godine sa glumcem Ričard Girom. U filmu, glavnog junaka Hačika glume dva psa rase akita, Čiko i Forest. Trener koji je radio sa psima odlučio je da usvoji psa Čika, koji mu se jako dopao.

101 dalmatinac ( 101 dalmatians, 1996)

Ovo je rimejk animiranog filma iz 1961. godine koji je  bio  jedan od najuspešnijih Diznijevih filmova. Vlasnici Pongo i Perdita su srećni i zadovoljni sa svojih 99 štenaca i njihovim roditeljima Rodžerom i Anitom, sve dok zla Kruela De Vil  ne odluči da pse pretvoriti u moderan krzneni kaput. Ova poznata priča će vas držati u neizvesnosti i nasmejati, čak i ako ste film već gledali.

Ovaj film će ostati zapamćen i po tome što je za potrebe snimanja filma na setu učestvovalo preko 200 pasa, što je najveći broj pasa koji je korišćen za potrebe snimanja filma. Pored toga, što je ovaj film komičan, ovaj film će ukazati i na suludu potrebu da se životinje uzgajaju i ubijaju radi njihovog krzna.

Marli (Marly and me, 2008)

Većina vlasnika kućnih ljubimaca može da se poveže sa ovim filmom koji je izašao 2008. godine. Film će gledaoce upoznati sa Marlijem neposlušnim štenetom labradora, a ostaviće i jednu bitnu pouku da uprkos svim problemima pas zaista može okupiti porodicu. Ovaj film će vas naterati da volite svog psa čak i više nego što ste mislili.

Marli je nesumnjivo jedan od najpopularnijih psećih likova danas. Film je zasnovan na memoarima Džona Grogana, a radnja filma se vrti oko mladog para (Oven Vilson i Dženifer Aniston) koji su novi u svetu vlasnika pasa. Ono što oni doživljavaju u ovom filmu povezano je sa situacijama sa kojima se susreću i kroz koje prolazi većina vlasnika pasa koji imaju štene. Za potrebe snimanja ovog filma korišćena su 22 žuta labrador retrivera.

Umetnost vožnje po kiši (The art of racing in the rain, 2019)

Zlatni retriver Enco zna da se razlikuje od ostalih pasa: filozof sa gotovo ljudskom dušom, obrazovao se tako što je intenzivno gledao televiziju i vrlo pažljivo slušao reči svog vlasnika, Denija Svifta, vozača Formule 1 u usponu.

Uz pomoć svog vlasnika, Enco je stekao uvid u ljudski život i uviđa da život, poput trke, nije samo brza vožnja. Uoči svoje smrti, Enco daje pregled svog života podsećajući na sve ono što su on i njegova porodica prošli.

Ovaj film je sa jedne strane komedija, a s druge strane  uzdiže priču o porodici, ljubavi, odanosti i nadi. Umetnost vožnje po kiši je prelepo oblikovan priča koja daje i zadivljujući pogled na čuda i apsurde ljudskog života … kako samo pas može reći.

Kuil, Život psa vodiča (Quill: The Life of a Guide Dog, 2004)

Ovaj film predstavlja krajnji omaž nepokolebljivoj odanosti i usluzi pasa vodiča. Film prati putovanje labrador retrivera, od trenutka kada su ga izabrali iz legla do toga da postane pas vodič za slabovide.

Nakon perioda obuke u školi za pse vodiče, njegov trener je odlučio da bi on bio idealan vodič za slepog, usamljenog i zlovoljnog čoveka srednjih godina koji se u početku nerado oslanjao na Kuila. Ali Kuilova istrajnost i strpljenje na kraju ga osvajaju i postaju nerazdvojni prijatelji. Film je prvobitno objavljen u Japanu, a dospeo je i na Međunarodni filmski festival u Torontu 2004. godine.

Ostavljeni na Antarktiku (Eight Below, 2006)

Ovaj neverovatni film zasnovan na istinitom događaju posvećen je antarktičkim istraživačkim ekspedicijama i haskijima, koji spašavaju ljudske živote.

Film govori o tužnoj priči o psima koji ostaju okovani u opasno hladnim uslovima, ispred istraživačke stanice nakon što je baza morala biti hitno evakuisana. Kako fondacija nije imala dovoljno novca da evakuiše i pse, junak Džeri mora da ih napusti, ali pokušava da sakupi novac za njihov povratak dok su psi preživljavali na -50 stepeni.

Ovaj film je dočarao veličanstvenost i zastrašujuću moć antarktičkog ledenog prostranstva, ali i prelepe, snažne, požrtvovne i inteligentne haskije. Ovaj film priča priču koju vredi znati i ostavlja nam moralno pitanje u vezi s napuštanjem pasa koji su bili u ekspedicijama.

Svako ima svoj omiljeni film o psima i svi ovi filmovi zaslužuju priznanje. Ovo je samo mali deo sjajnih pasa glumaca koji će vam doneti puno uživanja, suza i smeha.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *