Home » Blog » Filmske Destinacije Na Tajlandu

Filmske Destinacije Na Tajlandu

Tajland

Mnogi ljudi pri spomenu Tajlanda pomisle na Bangkok, na gužve, šoping savršenih Gucci tašni i Armani cipela na tezgama, na slobodnu trgovinu, svilu, srebro, dijamante i tehničku robu. Tajland, međutim, nije samo najveći supermarket Azije. Tačno je, međutim, da se tamo trguje svim i svačim i da je sloboda trgovanja oduvek prisutna (verovatno zato što Tajland nije nikad bio kolonija i uvek je bila i jeste zemlja slobodnih ljudi).

Evo nekih destinacija na Tajlandu koje morate obići, ostrva i gradiće sasvim drugačije od naših, drugačije kulture i običaja. Saznajte zašto je Tajland sve više omiljena turistička destinacija Evopljana. Zavolećete ovo parče raja i sve njegove boje, a glavne boje Tajlanda su crvena, bela i plava – crvena simbol slobode, bela za budizam, plava boja simbol monarhije.

Tajland

Mesto Za Pravi Odmor Iz Snova, Ostrvo Puket

Ostrvo Puket je najpoznatije odmaralište ovog dela Azije, planinskog reljefa, uglavnom, dugačko 50 km, prepuno plaža sa belim peskom. Plantaže kaučuka čine skoro 30 odsto ostrva.

Mir i tišina

Na Puketu ulice su pune cveća, a svuda su načičkani manji ulični restorani sa po nekoliko stolova gde se nude sledeće delicije: koktel u kokosovom orahu ukrašen orhidejama, supa od limunovog drveta sa kineskim pečurkama i jastozima, prolećne rolnice punjene račićima sa klicama soje u slatkom soku od pomorandže. Možete pojesti, recimo i pačije meso u pilećoj džigerici sa sosom od čilija. Od voća – nema čega nema – papaja, pomelo, durjan, mango, rambutan, ananas, lubenice …

Uvala Patong duga je četiri kilometara i šarenolika, u njoj suprotnosti na sve strane: tu su jedno do drugog skupocene građevine, hramovi, skupi hoteli, stabla banana u dvorištu, životinje koje šetkaju…ko kaže da ne idu tradicija i moderan život zajedno!  Ono što kvari sliku je činjenica koju vrlo brzo saznate, a to je da je Tajland poznata destinacija za seks turizam, na svakom ćošku su prostitutke, devojke i mladići koji prodaju svoja tela.

Budizam je zvanična religija ostrva (na Tajlandu inače ima ukupno 23 hiljade hramova i 200 000 monaha). Poštujući određena pravila hrama, svaki mladi muškarac mora jedan deo života da provede u manastiru, bar nekoliko nedelja. Morate imati manje od 20 godina. Novi monah mora da se posveti potpunom asketizmu, pored ostalog ne sme naneti patnju drugoj osobi.

Ostrvo Džems Bond

Na ovom ostrvu snimane su neke kultne scene za film o agentu 007, Džejmsu Bondu. “Čovek sa zlatnim pištoljem” sniman je još davne 1974. godine, a još uvek se na tom mestu slikaju turisti koji bi da imitiraju Rodžera Mura i Kristofera Lija ispred stene Khao Tapu, koja je služila kao Scaramangovo skrovište u filmu.  Ulaz u Scaramangovu jazbinu u filmu izgrađen je u prolazu Khao Ping Gana, iz masivne stene koja se odvojila i sada se naslanja na liticu.

Oko ostrva se nalazi kratka staza koju vredi istražiti. Postoji nekoliko manjih plaža, a pogled sa vidkovca na stenama je neverovatan! Redovi ispred štandova sa suvenirima mogu donekle “oslabiti” doživljaj, ali su avantura i putovanje ipak previše zanimljivi! Turističke ture obuhvataju vožnju kanuom, odlazak u zaliv Phang-nga,razgledanje vodoskoka i pećinskog hrama Suwannakuha, Lung Khai Voćnog vrta, mangrovih šuma na Tam Lodu.

Plutajuća ribarska mesta, Koh Panyiu i Bophut

Koh Panyiju postoji niz restorana s plodovima mora; to su u stvari stotine brodića duž glavnog pristaništa! U blizini je i lokalna škola i plutajuće fudbalsko igralište. Ovde je divno mesto za odmor i pravo mesto za doživljaj pravog načina života lokalnih stanovnika. Zanimljivo je i veslanje kajakom kroz mangrove (grmlje, malena stabla i drvenasto šipražje koje raste u obalnoj, slanoj vodi ili tamo gde se mešaju slana i slatka voda / engl. brackish water. Pojam se koristi za tropsku obalnu vegetaciju slične biljne vrste).

Grad Ribara

Prekrasno malo ribarsko mesto Bophut postaje sve popularnije, ali je još uvijek dovoljno mirno da možete uživati u mirnoj plaži ili na koktelu u nekom od obližnjih restorana. U selu ćete videti stare, drvene kuće, koje su u 19. veku sagradili kineski imigrani koji su se ovdje nastanili. Selo je vredno istražiti i ima svoju pešačku ulicu sa štandovima sa hranom i divne kafiće.

Kavijar sa istoka – gnezda ptica

Za samo nekoliko hiljada dolara, na ostrvu Puket možete probati egzotično, jestivo gnezdo ptica, naročito gnezda lastavica ( kažu da su veoma lekovita i pravi afrodizijak). Najviše se sakupljaju u oblasti gde su, kažu, i najkvalitetnija na Tajlandu, upravo zbog najboljeg položaja (ima mnogo hrane za ptice i odlična je klima) što doprinosi čistoti gnezda i njegovom kvalitetu i ukusu.

Ptičja gnezda se skupljaju tri puta godišnje – u februaru, aprilu i u periodu kraj jula,početak avgusta. Tokom “branja” delovi ostrva nisu dostupni turistima jer bi mogli ometati sakupljanje gnezda i remetiti mir u području koje treba strogo kontrolisati.

Posao je rizičan. Mora se popeti na stenu, ponekad su one vrlo skliske, uzane, nedostupne, nekad se čak mora i zaroniti [kada se nivo vode podigne]. Ptičja gnezda imaju važnu ekonomsku vrednost za zemlju, posebno za provincije uz more kao što je Phatthalung. Prošle godine prikupljeno je 3,46 tona gnezda.

Ostrvo Koh Sire

Ostrvo Koh Sire je najpoznatije po tome što je tu sniman film „Plaža“ sa Leonardom di Kaprijom, vrlo je tiho i daleko od turističke vreve. Na Koh Sire ostrvu danas radi nekoliko većih i manjih hotela. Daleko od plaža nalaze se i nekoliko manjih idiličnih bungalova.

Odvojen je od kopna osrtva Phuket močvarom mangrova (Khlong Tha China). Tih dvadeset kvadratnih kilometara povezano je nasipom sa gradom. Toponim Wat Ko Sire, na brežuljku, mesto je gde stoji statua velikog Bude i odakle se pruža prekrasan pogled na ribarsko mesto. Najveće naselje „morskih Cigana“,  Chao Ley, nalazi se na plaži, dok su na istočnoj obali popularni riblji restorani.

Koh Samui Ostrvo

Ako hoćete da potpuno doživite Koh Samui ostrvo, spremite se za Jeep Safari turneju. Spremite se da istražite znamenitosti, vodopoda Namuang kao i Budinog čarobni vrt.

Sakrijte se u Tajnom Vrtu Bude / Buddha Secret Garden

Godine 1976. Nim Thongsuk, farmer, imao je 77 godina i na pamet mu je došla originalna ideja. Počeo je da pravi figure Bude i postavlja ih po svom imanju. Za nekoliko godina već ih je postavljao svuda po šumi, pored potoka, vodopada… figure su veoma lepe, svaki mali Buda nešto radi: jedan svira, drugi igra, treći kopa…Statue su razmeštene u središtu ostrva, okružene bujnim šumama. Ova je oblast jako mirna, priroda je učinila sve da ovo mesto napravi rajskim te je putovanje kroz ovaj skriveni vrt pravi izazov -do nekih treba proći strmim putem, ako imate auto onda je sve lakše. Sa najviše tačke Vrta možete uživati u panoramskom pogledu na ostrvo i uživati u njegovom sjaju i lepoti.

Ukrcajte se na veliki brod za obilazak, otplovite do Angthong Marine Parka na celodnevni izlet, na ostrvo Samui. Veslajte kajak, pešačite do vrha Mae Koh s pogledom na Smaragdnu lagunu, uživajte u ručku na brodu.  Uživajte na plažama Maenam, Lamai, Lipa Noi, Chaweng (kažu da je ovo najprometnija i možda najlepša plaža). Na Koh Samui ostrvu je odličan noćni život s mnogo barova i restorana.

Obala Chaweng plaže je duga gotovo tri kilometra, a svi mladi u srcu mogu probati jeftina pića uz glasnu muziku u barovima na plaži. Ako želite piće u mirnijem okruženju, tu su i neki mirniji barovi koji nude opuštajući pogled, gde će samo povetarac da vam pravi društvo.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *