Home » Blog » Filmski Turizam U Srbiji – popularne lokacije

Filmski Turizam U Srbiji – popularne lokacije

beograd-trg-republike-srbija

Sve popularniji “filmski turizam” proteklih godina je stigao i u Srbiju. Zbog svojih prirodnih lepota i zanimljivih objekata Srbija je postala primamljiva i stranim rediteljima za sedmu umetnost.

Mađarska je napravila već veliki biznis od toga i godišnje zaraduje oko 400 miliona evra samo od stranih produkcija, dok Bugarska ima najbolji studio u okruženju.

Hrvatska je postala poznatija u svetu zbog snimanja svetskog hita “Star Wars”, kao i najpopularnije serije na planeti “Game of Thrones”.

Što se Srbije tiče, za sada, omiljene destinacije stranih producenata su prestonička zdanja i ulice, zatim Smederevska tvrđava, Valjevski Trešnjar, Dunavska ulica u Novom Sadu, Pančevačka svilara, Deliblatska peščara, Stara planina, Beli dvor, Tara, kao i mnogobrojne lokacije u Vojvodini koje mogu da “glume” srednjoevropske istorijske lokacije.

Najpoznatiji strani film sniman u Srbiji je “Bela vrana“, a lokacija je bila Luka Beograd. Tu su još i “November Man” (Pirs Brosnan) i “Three days to kill” (Kevin Kostner).

Mrak / Darkling

Krajem maja, u okolini Vranja počelo je snimanje filma Mrak / Darkling. Ovaj psihološki triler inspirisan je dešavanjima na Kosovu devedesetih godina. Glavnu mušku ulogu igra Slavko Štimac, rame uz rame sa danskom zvezdom (srpskog porekla) Danicom Ćurčić. Pčinjski okrug, na jugu Srbije, svojim reljefom i lepotom je poslužio kao zamena za Kosovo.

Montevideo, Bog Te Video

Lepšu sliku Srbije u svet poslao je film “Montevideo, Bog te video” iz 2010. godine. Rediteljski prvenac glumca Dragana Bjelogrlića sniman je po scenariju Srđana Dragojevića. U filmu ste mogli da vidite prosečne beogradske bircuze i ulice, kao i glamurozna mesta za izlazak i druženje visoke klase, koje je Srbija imala da ponudi za snimanje. Jedan deo filma je sniman u Španiji na Tenerifima, koji su bili u ulozi Urugvaja, tj. Montevidea.

Život Je Čudo

U Zlatiborskom okrugu, nadomak grada Užica, snimljen je domaći film “Život je cudo” 2004. godine u režiji Emira Kusturice. Film je sniman na Mokroj Gori, gde se može videti i danas Stanica Golubići, kao i rekviziti iz filma koji predstavljaju pravu atrakciju. Pravi doživljaj ove lokacije imaćete ako sednete u voz i Šarganskom osmicom prođete kroz “scenografiju” filma…

Kralj Petar Prvi

Snimanje filma Kralj Petar Prvi bilo je po čitavoj Srbiji – na Staroj planini, u Knjaževcu, Valjevu, Krupnju, Soko gradu, Beogradu, Somboru, Pančevu, Kosmaju, Sremskim Karlovcima. Film je o podvizima srpske vojske u Prvom svetskom ratu koje je predvodio omiljeni srpski kralj, a prema motivima romana „Čarape kralja Petra“ Milovana Vitezovića.

Konji Vrani

Sva lepota Vojvodine vidi se u filmu “Konji vrani”. Na banatskim prostranstvima boravila je ekipa ovog filma, predvođena našim poznatim glumcem i producentom Ljubišom Samardžicem. Film je sniman u najmanjem selu Zrenjaninske opštine – Tarašu, i zahvaljujući filmadžijama, proradila je i čuvena taraška skela. Plodne oranice, lepota salaša i ravnice bili su odličan izbor za snimanje nastavka filma “Jesen stiže, dunjo moja”.

Hadersfild

Zrenjanin je međutim bio i domaćin timu filma „Hadersfild“. Sama radnja filma je u ovom gradu koji gravitira na rečnom čvorištu čak četiri reke. Sam grad leži na obalama reke Begej, dok na samo desetak kilometara od grada protiče Tisa. Na tridesetak kilometara od Zrenjanina je ušće Tise u Dunav, a četvrta reka na gradskoj teritoriji je Tamiš.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *