Home » Blog » Jedini Vodič Za Biranje TV-A Koji Ti Treba!

Jedini Vodič Za Biranje TV-A Koji Ti Treba!

U mesecima koji nam dolaze mnogi od nas će deo svojih večeri provesti udobno zavaljeni ispod ćebeta, gledajući omiljeni film ili seriju na TV-u. U omiljenoj fotelji, s toplom ćebetom i najdražim grickalicama postoji još jedan preduslov za istinski filmski užitak – dobar televizor ili alternativa televizoru (ako te zanima isključivo alternativa, odskrolaj na kraj teksta).

Pitaš se kako uopšte da izabereš televizor uz brojne zbunjujuće oznake, modele i ostala čuda najmodernije tehnologije?  Da bude dovoljno dobar za sve što ti treba, a da ne moraš da ga otplaćuješ narednih 5 godina? Pročitaj ovaj vodič, jer sve što treba da znaš o izboru televizora je napokon na jednom mestu.

Pa krenimo redom!

BUDŽET

Budžet je prvo što treba da odrediš prilikom kupovine televizora. Odredi barem okvirni budžet koji imaš na raspolaganju i neka ti to bude prvi filter za ogromnu ponudu televizora koja je dostupna na tržištu.

Još jedna stvar, nemoj da nasedaš na komentare tipa „najnoviji televizori su najbolji“. Najčešće nisu, odnosno samo su najskuplji jer su najnoviji, a veruj nam, ni modelima od prošle godine ništa ne fali, naprotiv karakteristikama i mogućnostima definitivno mogu da pariraju, a uglavnom su značajno cenovno povoljniji.

VELIČINA EKRANA

Veličina ekrana televizora se izražava u inčima (1 inč = 2.54cm), a ta se brojka se najčešće nalazi na samom početku naziva televizora i odnosi se na dijagonalu ekrana bez okvira TV-a.

Naravno, što je veći televizor to je bolje, a idealno je da veličinu izračunaš prema sebi, odnosno prema udaljenosti sa koje ćeš gledati televizor, tako da dijagonala bude dva ili tri puta manja od udaljenosti. Na primer, za TV dijagonale 40“ ili 102 cm udaljenost treba da bude 2 – 3 metra, za TV dijagonale 42“ preporučuje se udaljenost između 2.5 – 3.5 metara.

REZOLUCIJA

Rezolucijom se ne treba previše zamarati u današnje vreme. Standard je Full HD rezolucija (1080p) i preporuka uvek ide u tom smeru, čak i ako je to sporedni televizor koji ne planiraš toliko često da koristiš.

Na najnovijim televizorima ćeš primetiti oznake poput 4K ili Ultra HD rezolucija ili UHD koje označavaju istu rezoluciju. Na takvim televizorima bez problema možeš da pratiš sadržaje sa HD kanala ili sve popularnijih striming servisa kao što su Pickbox ili Netflix.

KONEKTORI I NAČINI POVEZIVANJA NA INTERNET

I na ove detalje vredi obratiti pažnju. Ukratko, uvek gledaj da televizor ima HDMI konekciju jer je to najkvalitetniji način povezivanja tvog novog televizora sa ostalim uređajima kao što su računari, tableti, mobilni telefoni, DVD ili Blu-ray plejeri. HDMI je jedini koji može da prenese punu HD rezoluciju i 3D sliku, a i najkvalitetnija je opcija i za prenos zvuka.

Što se tiče povezivanja na internet, Smart TV je dobra opcija koja je postala standard u svetu televizora. Omogućava ti korišćenje interneta na televizoru da bi mogao da ga koristiš kao što koristiš računar. Smart TV omogućava i povezivanje televizora sa pametnim telefonom koji onda može da ti zameni daljinski upravljač. Postoje različite Smart TV platforme, a ovo su neke od najboljih: Android, My Home Screen (Firefox), Tizen i webOS.

ZVUK I OSTALE KARAKTERISTIKE

Današnji modeli televizora imaju sve kvalitetnije zvučnike, a neki skuplji modeli čak i ugrađene sabvufere. Iako će većina vas radije koristiti eksterne zvučnike, nije na odmet obratiti pažnju i na ovu karakteristiku kod kupovine novog TV-a – jačina zvučnika izražena je u vatima (W).

Ako ipak želiš pravi filmski doživljaj, razmisli o kupovini 5.1 sistema za kućni bioskop koji bi bio optimalan izbor ili soundbar koji je praktična i povoljna alternativa.

Osvežavanje slike je još jedna karakteristika na koju treba da obratiš pažnju. Meri se u hercima (Hz) i označava koliko se puta u sekundi slika osveži na ekranu. Načelno je uvek bolje izabrati televizor s više herca do maksimalnih 1000 Hz koliko ljudsko oko može da registruje. Standard su televizori s minimalno 100Hz, a 200 Hz bi bilo idealno.

ALTERNATIVA NOVOM TELEVIZORU

Najbolja alternativa televizoru, za gledanje i uživanje u filmovima i serijama je – projektor. Kod biranja projektora prvo i osnovno moraš da pripaziš na rezoluciju –  kao i kod televizora, poželjno je da bude Native Full HD.

Još jedna važna karakteristika je jačina svetla. Projektori koji su namenjeni za kućne bioskope obično imaju jačinu svetla od 2500 do 3000 ANSI lumena, a jače osvetljenje se koristi kada prostorija ima više spoljašnjeg svetla. Visoka jačina svetla će dobro doći i ako sliku projektuješ na zid umesto na projektorsko platno ili ako želiš da dobiješ jako veliku sliku.

Pogledajte i ovo stranici: http://www.techradar.com/news/television/best-tv-2013-what-tv-should-you-buy-this-year-1326013

Za kraj, kao i pre svake pametne kupovine pregledaj nekoliko različitih proizvođača i uporedi nekoliko modela koji odgovaraju tvom budžetu. Najpopularniji proizvođači televizora su Samsung, Sony, Panasonic, LG, Philips i Toshiba, a neke od najpopularnijih modela projektora danas proizvode proizvođači poput Optoma, Epson, BenQ i Sony.

Odgledajte  video:

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *