Home » Blog » Najbolji filmovi o kuvanju koji će te inspirisati da se oprobaš u ovoj veštini

Najbolji filmovi o kuvanju koji će te inspirisati da se oprobaš u ovoj veštini

hrana-tanjir-restoran

Ako si jedan od onih koji obožava hranu, uživa gledajući kulinarske kanale ili čak mašta o tome da jednoga dana otvori svoj blog posvećen spremanju ukusnih obroka, nisi usamljen slučaj. Brojni filmski reditelji širom sveta inspiaciju su tražili u hrani ili likovima kojima je hrana bila pasija. Dok se neki od njih u velikoj meri zasnivaju na kuvanju i jelu, drugi koriste hranu kao način povezivanja sa dubljim temama. Zbog svoje prelepe estetike servirane hrane i obično zabavnih priča, ovi filmovi mogu biti i veliki motivator za isprobavanje novih jela u kuhinji. Pripremi svoju omljenu hranu za gledanje filmova, udobno se smesti i prouči listu najboljih filmova o kuvanju koji te mogu inspirisati da se oprobaš u ovoj veštini.

Ratatouille  – uz njega ćeš zavoleti i hranu i glodare 

Za početak, animirani (crtani) film koji se smatra jednim od najpopularnijih među ljubiteljima hrane. Ova Diznijeva oda francuskom kulinarstvu, prati malog pacova Remija koji se nalazi u jednoj pariskoj kuhinji, gde se sprijateljuje sa nespretnim i netalentovanim kuvarom Alfredom Linguinijem od kojeg pokušava da napravi vrhunskog šefa kuhinje.

Osim briljantne komedije, dirljivih trenutaka i prelepe animacije, Ratatouille ilustruje ljubav koju strastveni kuvari gaje prema hrani. A sa druge strane, inspirisaće i najmlađe da zavole pojedine namirnice i drugačije posmatraju pripremu obroka. U svakom slučaju, film koji će zabaviti celu porodicu!

Julie & Julia – najpopularniji film o kuvanju ikada

Često nazivan jednim od najboljih filmova o kuvanju, sa Meril Strip i Ejmi Adams u glavnim ulogama. Zasnovan je na istinitoj životnoj priči kuvarice Džulije Čajld, koja je ostavila neizbrisiv trag u kuliranskoj tradiciji i blogerke iz modernog vremena Džuli Pauel, sledeći dva vremenska okvira. Jedan od njih nam prikazuje prve godine kulinarske karijere Džulije Čajld, dok se druga usredsređuje na potragu mlade blogerke da skuva sve njene recepte iz knjige, a ima ih 524, u periodu od godinu dana. Ona beleži svoje neuspehe, trijumfe i kulinarska putovanja kroz to na svom blogu.

Film prati dve slične priče o paru žena, razdvojenih decenijama, ali ujedinjenih u želji da kuvanje iskoriste kao način da nahrane svoju dušu. Uz ovo fantastično ostvarenje i maestralnu Meril Strip, dobar provod je zagarantovan. Ali i pojačan apetit, budući da je ceo film prepun neverovatnih recepata koje ćete sigurno poželeti da isprobate. Nemojte se iznenaditi ako poželite da za neke recepte nabavite bosch ugradne rerne.  Bon apetit!

No Reservations – ljubav prema kuvanju ili kuvarska ljubav

Igrani film protkan hranom i kuvarskim umećem, kroz niti romantične komedije. Kejt Armstrong, koju igra Ketrin Zita Džons, važi za jednu od najboljih (ali i najstrožijih) kuvarskih šefova na Menhetnu i uživa u toj ulozi, iako ne trpi kritiku. Iznenada gubi oštrinu kada je primorana da se brine o svojoj nećakinji nakon porodične nesreće. Njen kolega kuvar, Nik Palmer,  dolazi da joj pomogne u kuhinji – sve dok njegove veštine ne prete da preuzmu glavnu ulogu i smaknu je sa trona. Ipak, postoji neka vrsta hemije između njih dvoje koja nije u vezi samo sa njihovom strašću za kuvanjem.

 

Chocolat – za ljubitelje čokolade i slatko-gorkih ukusa

Sam naslov govori koja je centralna figura ovog sjajnog filma o najpopularnijem slatkišu na svetu – čokoladi. Divna Žilijet Binoš u glavnoj ulozi sa svojom savršenom filmskom frizurom, igra Vijen, tajanstvenu strankinju, koja se sa svojom ćerkom doseljava u miran francuski gradić ukorenjene tradicije. Za nekoliko dana, Vijan otvara neobičnu prodavnicu čokolade, prepunu slatkiša kojima je teško odoleti. Iako se u samu zajednicu teško uklapa, i ne prihvataju njenu želju za promenama pokušavajući da je oteraju, stvar spašava Džoni Dep.

Iako je čokolada u središtu filma, ovaj šarmantan i veličanstven film ima mnogo toga da ponudi svojoj publici. Jedno je sigurno – uživaćete u neobičnoj ljubavnoj priči i neverovatnim prizorima čokoladnih delicija. Preporučuje se da se ovaj film gleda uz kutiju čokoladnih pralina!

BurntBredli Kuper kao vrhunski kuvar

Ako volite ono što radi Bredli Kuper, sigurno je da će vas i ova priča zainteresovati da preispitate svoje kulinarske veštine. On glumi Adama Džounsa, renomiranog kuvara koji je svoju sjajnu karijeru zanemario i upropastio porocima. Dobija drugu šansu i započinje borbu da njegov restoran dobije treću Mišelinovu zvezdicu i na taj način postane vlasnik najboljeg restorana na svetu. Kroz zanimljivu priču i stvaranje eksplozije ukusa, moraće da pridobije na svoju stranu one najbolje, uključujući prelepu Helen.

Ne samo da su filmovi koji prikazuju hranu ili govore o njoj vizuelno privlačni, već vas mogu motivisati da se oprobate u kuhinji i dati vam nove ideje (ok, mogu vas i ogladneti). Hrana je večna inspiracija za stvaranje, pa se u budućnosti nadamo i nekim novim, svežim idejama filmskih umetnika.  Pogledajte filmove sa naše liste ili nam predložite one vama omiljene koji slave hranu.

 

 

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *