Home » Blog » Praznični filmovi uz koje uvek uživamo

Praznični filmovi uz koje uvek uživamo

Novogodišnji i božićni filmovi, praznična muzika, kićenje jelke, ukrašene ulice, mirisni kolačići, topli slasni napici, pokloni – šta vi najviše volite kod praznika?

Jedna od prvih asocijacija na zimsko uživanje u udobnosti svog doma jeste topla soba, praznične čarape, džemper ili pidžama i omiljeni čaj u kombinaciji sa slatkišima kao što su: parče ukusne čokoladne torte, medenjaci, sitni kolači, čizkejk i mnogi drugi. Sve to u pratnji poklon iznenađenja koja priređujemo namilijima.

Naravno, ono što nam posebno greje srca jeste topla porodična atmosfera koju svake godine upotpunjuju praznični filmovi. Svi volimo da se zavalimo u fotelju i gledamo porodične filmske maratone dok napolju veje sneg.

U nastavku teksta predstavićemo vam nekoliko prazničnih filmova koji nam uvek ugreju srca.

#1 “Čudo u 34. ulici”

“Čudo u 34. ulici” je sada već pravi kultni film, moramo da pojasnimo da mislimo na verziju iz 1994. godine. Mada je i ona iz 1947. odlična i ovenčana Oskarom.

Radnja je smeštena u Njujorku, tačnije u robnoj kući “Mejsi”. U ovoj robnoj kući oko praznika počinje da radi čudan starac Kris Kringl, koji za sebe tvrdi da je pravi Deda Mraz. Ovaj Deda Mraz pokušava da uveseli mnoge stanovnike, kao i decu. Pokušava čak da spoji glavnu junakinju sa njenim komšijom.

Glavna nit radnje prikazuje veselog starca koji pokušava da jednu devojčicu – Suzan ubedu da poveruje u magiju i lepotu Božića. Završava da sa neobičnim suđenjem, na kome Kris Kringl mora da dokaže da govori istinu, iako svi misle da je poludeo. Režirao ga je Les Mejfild, a zapaženo je prošla gluma devojčice Mare Vilson (koja se proslavila kao čuvena Matilda).

Nemoguće je ne voleti ovaj film koji želi da se suprotstavi svoj ciničnosti ovog sveta – a božićni filmovi imaju upravo tu namenu.

#2 “Kako je Grinč ukrao Božić”

Ovo je film namenjen za najmlađu publiku, ali već godinama oduševljava i odrasle, a jedan je od najboljih porodičnih božićnih filmova. On je zao, zelen i nimalo ne voli Božić. Reč je o adaptaciji čuvenog klasika čuvenog Dr Susa (pisac Teodor Sus Gajzel). Film režirao čuveni Roun Hauard 2000. godine.

Glumac Džim Keri igra zlog, zelenog čovečuljka Grinča. Grinč mrzi Božić i novogodišnju čaroliju, dok građani Huvila (gradić u kome živi) uživaju u ovom dobu godine. Saznajemo da je glavni junak zbog svog strašnog izgleda proteran iz sela i kako bi im se osvetio Grinč želi da im uništi dobro raspoloženje, koje mu je trn u oku.

Uz pomoć svog jedinog prijatelja – kućnog ljubimca Maksa planira ukrade Božić stanovnicima ovog mesta. Oblači odelo Deda Mraza i odlučuje da pobegne sa svim poklonima, ukrasima, jelkama.

Zajedno sa Grinčom učimo više o sebi, a on shvata da nije sve kako se čini. Međutim, odrasli će godinama shvatiti da je često Grinč bio upravu. Reč je o zabavnom, šarmantnom i poučnom filmu za decu sa divnim krajem, što ga čini još jednim klasikom kada su u pitanju božićni filmovi i preporuke filmova za novu godinu.

#3 “U stvari ljubav”

“U stvari ljubav”  je jedan od najneobičnijih filmova. Sadrži čak devet priča, koje su jednako važne. Prvi je praznični film koji je iskoristio ovu tehniku. Pažnju publike najviše je privukla činjenica da su neki od najvećih glumaca današnjice odigrali značajne uloge u filmu.

Ovo ostvarenje prikazuje jednu tipičnu ljubavnu priču – kakvu bismo očekivali u ovakvim filmovima, ali i mnogo više od toga. Prikazuje razvedenog čoveka koji pokušava da se oporavi nakon razvoda (igra ga genijalni Kolin Fert), ali i nalazi ljubav na najmanje očekivanom mestu.

U fokusu je i priča o ženi koja brine o bratu koji je ometen u razvoju, i koja bi sve uradila za njega. Prikazane su i svetlije teme, pa je akcentovana i priča o dvoje statista na setu porno filma koji se zaljubljuju – u ovoj komičnoj ulozi je odličan Martin Friman (Bilbo Bagins iz Hobita i Votson iz “Šerloka).

Vidimo oca (Lijam Nison) koji zajedno sa sinom pokušava da prevaziđe smrt svoje supruge i stvori neka nova i vesela sećanja. Za to vreme odlični Bil Naj pokušava da snimi savršenu novogodišnju pop pesmu, iako nije ljubitelj ovog perioda godine.

Sa druge strane vidimo i ljubavni trougao koji čine glumci Čuetel Edžiofor, Entru Linkon i Kira Najtli, kao i onu čuvenu scenu sa porukama na papiru (znate o kojoj govorimo). Pošto je reč o britanskoj romantičnoj komediji logično je da jednu od glavnih uloga igra Hju Grant. On je ovde u ulozi britanskog političara koji se zaljubljuje u novu koleginicu.

Njegovu sestru igra fenomenalna Ema Tomson. Čuvena glumica savršeno igra srceparajuću ulogu žene koja shvata da je muž vara. Taj muž je jednako genijalan Alan Rikman. Naravno, režiser je u film uspeo da ubaci i Rovana Atkinsona (Mister Bin). Ova čudna mešavina odličnih glumaca i potpuno različitih priča čini jedan savršeni praznični film.

Moramo napomenuti da je ovaj film postavio standard kako treba da izgledaju božićni ljubavni filmovi.

#4 “Sam u kući 1”

Kada se pravi lista ko su  najbolji božićni filmovi ne može da se ne uključi film “Sam u kući“. Priznajte, ovaj film ćete sigurno gledati tokom ovih praznika, Kevinove avanture nam nikada ne mogu dosaditi. Ovo ostvarenje je u bioskope stiglo 1990. godine.

Glavnog dečaka igra odlični Makali Kalkin, dok je božanstvena Ketrin Ohara njegova majka. Dečak Kevin ostaje zaboravljen u svom domu tokom praznika. Porodica se sprema da praznike provede u Francuskoj, ali u užurbanom spremanju, sa gomilom dece, roditelji zaboravljaju malog Kevina.

Porodica ne primeti da dečak nije tu, pošto nam je pre toga prikazano da je izgubio avionsku kartu. Igrom slučaja sve komšije slave praznike van grada, telefonske linije su isključene zbog mećave, a pokazano nam je da Kevin ne veruje mnogo policiji. Dečak ostaje sam u kući, koju dva pljačkaša pokušavaju da opljačkaju.

Denijel Stern i Džon Peši su fenomenalni u ulogama pljačkaša koji ne znaju šta ih je snašlo. Kevinove zamke za ove negativce su i dalje izuzetno zanimljive. Ne bi nam smetalo kada bi želeli da nastave ovu franšizu sa Kevinom u glavnoj ulozi.

Verovatno ćemo se složiti da novogodišnji i božićni praznici, a ni badnje veče, nisu isti bez sladunjavih filmova. Organizujte filmsko veče sa svojom porodicom i ponovo se prepustite ovim fimovima uz koje uvek uživamo. A koji biste film vi dodali na ovu listu?

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *