Home » Blog » Priče Iza Scene: Kako Je Sniman Film Kum

Priče Iza Scene: Kako Je Sniman Film Kum

Don VIto Korleone

Čini se da se legendarna trilogija „Kum“ Fransisa Forda Kopole, inspirisana istoimenom knjigom Maria Puza toliko urezala u pop kulturu da je potpuno zasenila i prepustila zaboravu sve ostale revolucionarne filmove toga vremena. U svojoj knjizi „Efekat Kuma (2012.)“, Tom Santopjetro govori o socijalnim efektima kultne filmske sage koji je ona izazvala.

Osim kritičkog osvrta na film i knjigu Kum, Santopjetrovo delo sadrži i mnoštvo zanimljivih detalja o tome kako je snimljen film, pa i priče iza scene dok je snimanje trajalo. Ovo su neke od najintresantnijih priča:

#1 Kako Je (I Da Li Je) Fransis Ford Kopola Prevario Marlona Branda?

Producenti kuće Paramount pictures u čijim studijima se snimao Kum nepokolebljivo su se protivili ideji da Marlon Brando bude angažovan za ulogu Vita Korleonea, a sve zbog toga što je Brando imao jako lošu reputaciju, kao glumac koji stalno stvara probleme na setovima. Međutim, na kraju su ipak popustili, ali su postavili uslove za koje su mislili da ih čuveni glumac nikada neće prihvatiti.

Don VIto Korleone
Don VIto Korleone

Jedan od tih uslova bio je da Marlon Brando ide najpre na probna snimanja, kako bi se procenilo da li može da dobije ulogu.  Reditelj Kopola je rekao Brandu da samo želi da testira opremu kojom raspolaže, a ne da snima. Kada je snimak napravljen sam Brando je bio oduševljen njime, što je potvrdio svojom izjavom da na njemu izgleda opako, ali da se ipak iza te Vitove okrutnosti krije topao lik. Kasnije je Brando izjavljivao da je sve vreme u stvari znao da to nije bilo testiranje kamera, već da je bilo pravo snimanje. Da li je to istina, nikada nećemo saznati.

#2 Italoameričke Organizacije Nisu Želele Da Film Bude Snimljen

Verujući da  će film prikazati Amerikance italijanskog porekla u negativnom svetlu, mnoga udruženja i organizacije tražile su da film ne bude snimljen. Jedna od njih bila je i Liga za civilna prava Italoamerikanaca, koja je poslala protesnu notu zvaničnicima američkog Kongresa. Čak je i članovima ekipe filma prećeno. Jednom prilikom, jedan od producenata Robert Evans boravio je u hotelu sa svojom ženom i sinom kada je primio telefonski poziv. Glas sa druge strane žice govorio je: „Mi ne želimo da unakazimo tvoje lepo lice, da povredimo tvoje dete… Prestanite sa snimanjem ovog filma“. Nekoliko dana kasnije, drugi producent, Al Rudi zatekao je razbijena vetrobranska stakla na svom automobilu. Utvrđeno je da su stakla razbijena hicima iz pištolja. Međutim, na sreću svih koji vole filmove, to nije pokolebalo producente i film je snimljen.

#3 U Filmu Kum Nijednom Nije Upotrebljena Reč „Mafija“

Nakon što se digla velika prašina, producent Al Rudi dogovorio je sastanak sa predsednikom Lige za civilna prava Italoamerikanaca Džoom Kolumbom. Od producenta je zatraženo da se likovima iz filma izmene imena, da budu manje italijanska, ali Rudi to nije prihvatio. Zatim su lideri Lige zatražili da se iz scenarija uklone svi delovi koji bi mogli da asociraju na mafiju i Koza Nostru, sa čime se Al Rudi momentalno složio. Članovi Lige za civlina prava nisu ni pročitali scenario; da jesu, znali bi da se reč Mafija u originalnom scenariju pominjala samo jednom, pa je nije bilo teško izmeniti, a ljudi iz Lige bili su prezadovoljni.

#4 Robert De Niro Se Na Siciliji Pripremao Za Svoju Ulogu

Pre početka snimanja Kuma 2, u kome igra mladog Vita Korleonea, Robert De Niro je pohađao časove sicilijanskog u školi jezika, a čak je angažovao i profesora da kod kuće dodatno uči. Nakon toga, otišao je na Siciliju da upozna njihovu kulturu i doživi kako je to biti Sicilijanac, da bi se i sam osećao kao da je rođen tamo. Po povratku je izjavio: „Sicilijanci su ljubazni prema turistima, a posmatraju vas na takav način da vi to i ne primetite. Zahvaljujući toj svojoj srdačnosti, oni će vas detaljno ispitati, a da vi toga ne budete ni svesni“.

#5 Marlon Brando I Al Paćino Su Odlazili Na Konsultacije Sa Mafijašima

Postoje glasine da su se neki članovi filmske ekipe i glumci viđali sa visoko kotiranim članom mafijaške porodice Đenoveze,  Paskvalom Ebolijem. I sam Brando je priznao da je sa Džejms Kanom i još nekoliko članova ekipe bio na večeri u Ebolijevoj kući, a da ga je kasnije posećivao Al Paćino, jer mu je bila potrebna pomoć u vezi učenja italijanskog. Čudna slučajnost, Ebolijev brat je 1972. godine ubijen u uličnoj pucnjavi u Bruklinu, na gotovo identičan način kao što je nastradao Soni Korleone u filmu Kum.

#6 Kopola Je Odmah Dodelio Glumcima Njihove Porodične Uloge

Pre snimanja filma, Kopola je želeo da se glumačka postava međusobno upozna, pa je povodom toga organizovao „porodičnu“ večeru u restoranu. Brando je otvarao vino, a Talije Šajer, koja je igrala Vitovu sestru Koni, je išla do svakog glumca i servirala pastu.

#7 Leni Montana (U Filmu Luka Brazi) Je Slučajno Postao Tvorac Jedne Nezaboravne Scene

Luku Brazia u filmu je glumio Leni Montana, nakon što ga je producent Al Rudi primetio kao telohranitelja nekih gradskih moćnika. Obzirom da po profesiji nije bio glumac, Montana je imao problema da upamti dijaloge iz scena, a upravo to  njegovo teško pamćenje dijaloga inspirisalo je, ispostaviće se, legendarnu scenu u kojoj Brazi uvežbava govor koji želi da prenese Vitu Korleonu, i da mu se zahvali što ga je pozvao na venčanje. Montani zapravo nije ni bila potrebna gluma za ovu scenu – Luka Brazi se ponašao nervozno, baš kao što je i Montana radio kada bi zaboravio svoj deo teksta.

About

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *